Een traditioneel LMS (Learning Management System) is vaak gericht op statische content: je hebt een cursus, je volgt die op je eigen tempo, en dan weet je (hopelijk) meer. Dat werkte goed in een tijd waarin informatie minder snel veranderde, en het aanbod beperkt was. Maar in de tijd van AI en snelle veranderingen zijn er een paar kanttekeningen te maken:
Wat er mist bij klassieke LMS-systemen:
1. Gebrek aan actualiteit – De inhoud is vaak niet up-to-date, zeker in snel ontwikkelende domeinen zoals technologie of wet- en regelgeving.
2. Weinig personalisatie – Iedereen volgt hetzelfde leerpad, terwijl behoeften en voorkennis sterk verschillen.
3. Beperkte ondersteuning tijdens het werk – Het is meestal vooraf leren, niet leren terwijl je werkt.
4. Geen directe interactie – Als je een vraag hebt, moet je wachten op een trainer of coach (als die er al is).
(verschijnt eind september 2021)
Wat AI kan toevoegen:
1. Just-in-time learning – AI-tools zoals ChatGPT kunnen je tijdens het werk helpen met directe uitleg, voorbeelden, of stappenplannen. Niet leren voor later, maar leren op het moment dat je iets nodig hebt.
2. Adaptief leren – AI kan inschatten waar je staat, en daarop het leerpad aanpassen.
3. Gesprekken i.p.v. lineaire cursussen – Via chat of spraak kun je actief oefenen, vragen stellen, en scenario’s doorlopen.
4. Integratie met werkprocessen – Bijvoorbeeld: je werkt met een systeem of app, en AI helpt je daar in-context mee verder.
5. Taalondersteuning en toegankelijkheid – Voor mensen met een andere moedertaal of lager taalniveau kan AI vertalen, vereenvoudigen of visualiseren.
Een klassiek LMS alleen is niet meer voldoende. In een moderne leeromgeving hoort AI-integratie erbij. Het biedt veel meer flexibiliteit, ondersteuning en snelheid. Denk aan een hybride aanpak: structuur via LMS, directe ondersteuning via AI.
Het eerste idee waaraan we dan kunnen denken, is dat iemand zijn positie in een bedrijf op een handige manier in beeld moet brengt om vervolgens op grond van die informatie met aangepast AI-systeem een opzet maakt om deze persoon in het werk direct te ondersteunen.
PAID = een personal dashboard
Dat gebeurt dan via een soort Persoonlijk AI Dashboard (PAID). Daarmee wordt o.a. verkend (1) wat er op jouw gebied aan de hand is (eis van actualiteit), (2) wat je misschien nog zou moeten leren, of, (3) waarover je geïnformeerd moet worden.
We komen binnenkort met een aangepast LMS waarin PAID is geïntegreerd. De LMS gaat vooral in op het leren werken met PAID.
Wilt u op de hoogte blijven?
Stuur een e-mail met dit verzoek naar:
info@albertsickler.nl
Website was designed with Mobirise